Fremtids vine er vejen frem
Fremtids vine er vin lavet på moderne druesorter, der tillader vindyrkning uden brug af enorme mængder pesticider, der forurener vores fremtidige natur.
”Fremtids vine” – eller på tysk: ”Zukunft Weine” er en bevægelse startet i 2021 af nogle unge tyske vinavlere på initiativ af Eva Volmer og Hanneke Schönhals, der ønsker at sætte fokus på brugen af bæredygtige druesorter. Både for at gøre vinbranchen mere miljøbevidst og for at gøre forbrugerne klar over, at der findes et bæredygtigt alternativ til den konventionelle vinavl.
Det helt store problem er, at selvom vinavl kun udgør en meget lille del (1-3%) af det samlede landbrugsareal i de store vinlande, så står de for den allerstørste andel af det samlede fungicidforbrug (ca. 65%) for at modstå meldug og andre svampesygdomme i vinmarkerne.
Løsningen findes i form af de svamperesistente druer, som de tyske forskningscentre har arbejdet på i løbet af de sidste 80-90 år.
Men fordi de gamle vinregioner med forskellige grand cru klassificeringer og lignende har beskrevet, hvilke druer, man må/skal bruge i hver vinregion, er de nye druesorter blevet holdt uden for det ”fine selskab”, og de kaldes negativt ladede betegnelser som kloner eller hybrider – og regnes altså ikke som ’rigtige’ druer. Den officielle betegnelse ”pilzwiederstandsfähige rebsorten” – eller forkortet PIWI lyder da heller ikke særlig sexy.
Det ønsker gruppen at ændre på ved at opfinde et bedre navn, der bedre kan trænge igennem og skabe opmærksomhed på sagen. Det blev til ”Zukunft Weine”. Et effektivt logo, der skaber opmærksomhed på flaskeetiketterne.
Bevægelsens logo
Formålet med bevægelsen
Målet er at få så mange vinavlere som muligt til at skifte til PIWI druer, – og at lære forbrugerne nogle nye druenavne at kende og at forstå, at det ikke betyder et tilbageskridt i smagsoplevelsen af vinen – men en udvidelse af smagspaletten.
Dygtige vinkendere kan smage forskel på vin af Cabernet Sauvignon og af Pinot Noir – eller Chardonnay og Riesling – fordi det er forskellige druesorter, der smager lidt forskelligt. Det er det, der gør det sjovt at være vinelsker. Derfor er det også okay, at de nye PIWI-sorter smager lidt anderledes end de gamle kendte druer. – Fordi det er forskellige druesorter.
Nu er der bare nogle flere sorter at lære at kende. Og de kan også lave fantastisk vin – samtidig med, at det er et bæredygtigt alternativ, som forbrugerne trygt kan købe med en grøn samvittighed.
Bevægelsen er på kort tid vokset til mere end 60 vinavlere, hovedsagelig i Tyskland, og budskabet i kombination med den effektive markedsføring har vundet adskillige priser.
Gevinsterne ved at dyrke PIWI druer
Bæredygtigt landbrug er storpolitik
EU måtte i februar 2024 opgive at gennemføre en SUR reformpakke (“Sustainable Use of Pesticides”), der skulle reducere pesticidforbruget til det halve inden 2030. Protesterne blev for voldsomme.
Reformpakken er en opfølgning på “The Green Deal” vedtaget af EU i juni 2023. Lige nu ser det ikke ud til at være realistisk at nå i mål med at reducere pesticidforbruget.
Men det ændrer ikke på, at problemerne skal løses. Så hvis EU ikke kan løse det “top-down”, så må vi begynde at arbejde “bottom-up”.
Løsningerne findes, og så må vi vise vejen i samarbejde med forbrugerne, der skal efterspørge de bæredygtige produkter.
Hvis forbruget ændrer sig, så må producenterne følge efter.
Bevægelsen får mere opmærksomhed
PIWI er blevet et af de centrale emner ved verdens største vinmesse ProWein 2024 i Düsseldorf.
Det er et stort skridt for en vinavler at omlægge sin produktion til nye druesorter, – og det tager flere år. Men derfor er det vigtigt at komme i gang.
Hvis man øger andelen af PIWI druer til 25% af det samlede dyrkede vinareal, så reduceres forbruget af pesticider næsten tilsvarende med 25%. Det er en af de få måder, hvor landbrugets forurening kan reduceres effektivt.
De danske vinavlere er klar til fremtiden
Næsten alle de druer, der dyrkes i Danmark, er PIWI druer, da ingen af de klassiske druer kan modne på vores breddegrader. Der er enkelte avlere, der eksperimenterer med nært beslægtede kloner af de klassiske druer – som f.eks. früh-burgunder, men det er et mindretal på meget gunstige lokationer, og her skal man være klar til at rykke ud med marksprøjten for at holde svampeangreb nede.
Ikke alle PIWI’er kan modne i Danmark, men udvalget af brugbare sorter – både grønne og blå – bliver forhåbentligt snart større ved hjælp af det avlsprogram FastGrapes arbejder med på Vrangbækgaard. Se siden “Udvikling af nye sorter til ‘cold climate’ og ‘FastGrapes’.
Vi udvikler fremtidens druesorter med resistens-gener imod svampesygdomme, og støtter derfor selvfølgeligt op om ”Zukunfts Weine” og bevægelsens arbejde hen imod en mere bæredygtig fremtid for vinavl. Vi har bare oversat titlen og med gruppens tilladelse lavet en dansk version af logoet. 😊
Se også her: Vrangbækgaard ved Zukunft Weine.
De danske vinavlere kæmper med de samme fordomme hos forbrugerne som vore tyske kollegaer.
Vi skal lære forbrugerne, at de klassiske druesorter er IKKE det eneste rigtige, og der er ingen grund til at bruge diselolie og udlede CO2 på at fragte vinflasker fra den anden side af jorden. Når man kan få vidunderlig vin, der er dyrket bæredygtigt – og fremstillet lokalt!
Læs mere om Zukunft Weine her: https://www.zukunftsweine.de/ Eller deres Youtube kanal.